Per tal de conèixer la qualitat de l’aigua del riu Besós i la seva desembocadura, s’han instal·lat una arqueta i una boia que tenen unes sondes que permeten mesurar diferent parà metres de l’aigua. Aquesta actuació s’enmarca dins del projecte PECT Litoral Besòs Territori Sostenible del fons FEDER. D’aquesta manera, ambdós sistemes funcionen conjuntament i es pot monitoritzar la contaminació del Litoral Besós.
En la instal·lació de l’arqueta, al igual que la boia, els investigadors del CDB de la UPC inicialment van detectar una sèrie de problemà tiques que impedien el correcte funcionament de la sonda, ja que en un inici estava instal·lada a l’interior de l’arqueta, i els sediments del riu obturaven el sensor. Aquest problema el van poder solucionar, instal·lant la sonda en el riu mateix, i aixà evitar l’acumulació de sediments fluvials dins l’arqueta.
Tan la boia com l’arqueta mesuren de forma contÃnua, les mesures s’han anat recollint des de l’any 2019 a la boia i des de finals del 2020 a l’arqueta, aixà es poden comparar les dades recollides a l’arqueta amb les recollides per la boia, sobretot tenint en compte la conductivitat dels ions dissolts en l’aigua, la temperatura i la terbolesa. A les grà fiques es mostren valors de conductivitat mesurades en continu.